Tradițiile și obiceiurile de sărbători dispar

Sunt câteva zile într-o zonă din Bacău, zonă rurală care mie îmi place foarte mult. Aici sărbătorile parcă nu au dispărut. Copii de Crăciun merg la colindat, merg cu steaua…dar și de Anul Nou se respectă tradițiile. Am observat că în zonele rurale se mai păstrează obiceiurile și tradițiile, în zonele urbane tradițiile au dispărut de mult sau ,cel puțin așa văd eu lucrurile.

La Brașov ca și în majoritatea orașelor sărbătorile parcă nu mai au nici un farmec, au dispărut efectiv…nu mai vezi copii care merg cu colindul, nu mai vezi tradiții de anul nou s.a.m.d…acum vreo 15 ani parcă era altfel. Îmi e dor de acele vremuri când sărbătorile erau importante pentru noi toți. Pe lângă faptul că tradițiile se pierd ușor, ușor…nici zăpadă nu mai avem și ea avea rolul ei, contribuia la atmosfera de sărbătoare mai mult decât își pot închipui unii.

Sincer m-am bucurat să văd zilele astea copii care colindă și care respectă tradițiile, practic când îi văd îmi aduc aminte de copilărie și probabil și voi când vedeți copii care respectă tradițiile vă aduceți aminte de copilărie, cea mai frumoasă perioada a vieții.

Cât de curând sunt de părere că vor dispărea tradițiile chiar și în zonele rurale. Peste câțiva ani Crăciunul, Noul An, Paștele vor fi zile, sau perioade ca oricare altele din an. Tehnologia, internetul joacă un rol important în pierderea obiceiurilor și tradițiilor. În zonele rurale tehnologia nu a pătruns așa agresiv ca în zonele urbane. În zonele rurale sunt multe sate sau așezări omenești care nu au acces la tehnologie, la internet…unii chiar nu au curent electric, fie că nu există în zonele respective, fie că nu își permit. În aceste zone în care tehnologia nu este accesibilă, tradițiile se păstrează…eu cel puțin asta am observat, oamenii sunt altfel, sunt naturali așa cum ar fi trebuit să fim toți, indiferent că locuim în mediul rural sau urban.

În zonele unde există acces la tehnologie și internet, totul se desfășoară în online inclusiv sărbătorile. Oamenii se colindă online, socializează online, totul de face doar online…prea puține se fac face to face…știți voi la ce mă refer.

Nu știu dacă se mai poate face ceva pentru salvarea obiceiurilor și tradițiilor…voi ce părere aveți?

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x