Taxă pentru panourile fotovoltaice

Am văzut aseară la știri cum că Guvernul intenționează să îi taxeze pe cei care au montate panouri fotovoltaice așa-zisa taxă pe soare, practic plătești ce consumi și ce produci. De la știri nu am înțeles prea bine cum stă treaba cu această taxă, însă astăzi am citit pe blogul lui ice4you mai multe detalii referitoare la acest subiect.

Taxa care îi vizează pe cei care și-au montat panouri fotovoltaice, din punctul meu de vedere îi descurajează pe oameni să se orienteze către astfel de surse de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Oricum în ultima vreme montarea panourilor fotovoltaice își luase un avânt foarte mare, omul când aude de energie gratis nu mai stă pe gânduri. La un moment dat nu mai existau stocuri pentru anumite componente, iar termenele de livrare depășeau un an de zile, nu știu dacă între timp s-a schimbat ceva în bine.

Am fost surprins să văd cât de mulți s-au încântat și au făcut investiți importante în astfel de sisteme de producere a energiei electrice. Mulți au fost încântați deoarece se gândeau că vor scoate câțiva bani dacă devin prosumatori sau sperau măcar să scape de facturile mari, în realitate au mușcat aceeași momeală ca și cea cu mașinile electrice.

Și cu taxă și fără taxă pentru mine ar fi inutilă o astfel de investiție, pe care probabil nu o voi recupera niciodată… Dacă pe lângă costurile instalației mai pun și costurile mentenanței probabil nu voi recupera investiția nici în 15-20 ani. De asemenea o văd o investiție inutilă deoarece piața energiei electrice se poate stabiliza oricând. Este adevărat că acum este o perioadă destul de incertă cu multe modificări, cu impact negativ din cauza războiului, însă toate astea vor trece și lucrurile vor ajunge din nou pe linia de plutire, inclusiv prețurile la gaze naturale.

Totuși am rămas surprins cate de repede s-au mișcat guvernanții cu această ordonanță de urgență. Era de așteptat că va fi o taxă, nu avea cum să fie totul atât de roz cum credeau unii. Practic prin implementarea acestei taxe scade interesul investiților în energie regenerabilă, ba chiar este pusă în pericol această piață. Scopul acestui taxe este acela de a descuraja oamenii și companiile sa devină prosumatori…au văzut că oamenii sunt interesați și investesc, ce au zis ?…hai să le tăiem craca.

Voi cum priviti acest act normativ prin care se impune taxarea celor care au investit în sistemele de panouri fotovoltaice? Credeți că este o mișcare bună a Guvernului?

Mai multe informații oficiale puteți găsi pe site-ul Ministerului Energiei.

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x