Sistemul de sănătate din România este jalnic

Sâmbăta trecută m-am trezit cu o durere severă în zona spatelui, văzând că nu se ameliorează sub nici o formă am decis să merg la urgențe la Spitalul Județean Brașov. Zis și făcut, am ajuns acolo pe la ora 14 m-am înregistrat și am așteptat și am tot așteptat… peste 4 ore ca într-un final să stau în cabinet 15 minute.

Înainte era moda să chemi ambulanța și astfel te lua mai repede la urgențe, dar acum degeaba chemi ambulanța că tot aștepți câteva ore dacă nu ești un caz grav. Eu am fost norocos că mă stat 4 ore însă erau oameni care au stat chiar și 8 ore. Nu sunt de acord cu cei care cheamă ambulanța atât timp cât nu este nimic grav… poate in timpul acela chiar are nevoie cineva de ea.

Mi-au făcut o perfuzie cu medicamente care să mai reducă durerea și mi-au dat și o rețetă tot cu medicamente pentru durere. Pe lângă mi-au recomandat să merg să fac un RMN lombar. Nici cu RMN-ul nu e așa simplu, trebuie trimitere de la medicul de familie…asta dacă vrei să îl faci la privat unde costă 850-1200 lei.

Dacă vrei să faci prin Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să îți dea medicul de familie trimitere la medic specialist și abia el să îți dea trimitere ca să faci RMN. Dacă ai trimitere de la medicul specialist se poate să beneficiezi și la privat de analize și investigații gratuite prin Casa de Asigurări de Sănătate cel puțin așa mi-au spus de la Medlife. Toate astea durează pentru că de obicei la specialist te programează după câteva luni. Dacă alegi să faci RMN-ul la spitalele de stat din nou poate dura chiar și 4 luni până te programează, nici la privat nu vă imaginați că se fac într-un timp rezonabil peste tot…mai pe scurt mori cu zile.

Cineva din familie a vrut să își facă tot săptămâna trecută analize la cardiologie iar la medicul specialist putea să își facă programe abia peste 3 luni. Pai omul care are poate avea afecțiuni periculoase care îi pot pune viața în pericol să stea 3 luni … păi în 3 luni cresc flori pe el.

În cazul meu a avut noroc că a intrat printre cei programați și în urmă consultației i-a dat trimitere să facă analize mai amănunțite urgent la spital. Asta s-a întâmplat vinerea, însă abia luni a reușit să facă analizele și investigațiile pentru că în weekend nu se fac și trebuia să se și interneze o zi , evident nu erau locuri libere la spital…până la urmă tot a fost în regulă… și analizele și investigațiile.

Totuși cum este posibil ca în 2024 să dureze atât de mult să te programezi pe la anumiți medici? Sunt curios peste cât timp o să fac acel RMN, abia astăzi îmi va da trimiterea către medicul specialist, însă cu siguranță o să dureze, cel puțin așa mi-au spus cam peste tot pe unde am sunat.

Dacă nu ai bani să mergi la sistemul de sănătate privat mori cu zile…e jale. Eu mai aveam puțin și plecam de la urgențe, efectiv înțepenisem pe scaun, dar când să mă îmbrac m-a chemat. Sincer am rămas să aștept pentru că nu erau multe persoane…erau în jur de 20 însă nu toți așteptau la același medic, mă gândeam că se vor mișca repede lucrurile. Nici cei bătrâni în stare mai gravă nu erau luați mai repede.

Ziceam mai sus că îmi va da medicul de familie trimiterea astăzi… tocmai am primit un telefon în timp ce scriam articolul și s-a complicat puțin situația pentru că nu îmi mai funcționează cardul de sănătate…nu îl mai citește. Trebuie să sun la Casa de Asigurări de Sănătate. Și ghiciți ce ?…La CAS au program de la 8-11…abia luni pot să sun să vad cum se poate rezolva cu cardul… frumoasă situație.

Bineînțeles că aș putea să merg la privat însă dacă momentan nu este nimic urgent și durere m-a lăsat după câteva zile vreau să merg la stat, sunt curios cât o să dureze toată chestia…că de plătit, plătim toți la sănătate.

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x