Programul RABLA

Știți cu toții că în fiecare an se organizează programul Rabla, care după parerea mea este util în sensul că te ajută să scapi ușor de mașina veche. În alt sens nu îl văd deloc util deoarece suma de 1500 euro este absolut nesemnificativă când vrei să îți cumperi o mașină.

Ca să nu mai punem la socoteală că majoritatea achiziționează o mașină în rate, deci suma de 1500 de euro nu ajută foarte mult. Uneori ieși mai bine dacă vinzi mașina veche, deoarece poți să o vinzi cu un preț mai mare decat valoarea voucherului aferent programului rabla. Condiția ca să poți beneficia de acest program este ca mașina veche să fie înmatriculată în Romania de minim 8 ani și să aibă o vechime de minim 8 ani și evident mașina trebuie să fie funcțională la momentul casării.

Totuși parcă dacă ai o mașină de 8 ani, nu îți vine să o dai pe un voucher de 1.500 de euro când poți lua pe ea câteva mii de euro. La programul Rabla 2022 s-au schimbat puțin lucrurile și poți duce două mașini uzate, iar finanțarea se dublează adică vei avea o reducere de cam 3.000 de euro dacă mașinile sunt mai vechi de 15 ani și iei si ecobonsul de 1500 lei. Dacă te hotărăști să îți cumperi o mașină electrică statul te finațează cu 10.000 de euro, mult prea puțin în comparație cu alte state unde finațarea este mult mai mare.

Sunt de părere că ar fi trebuit să facă și ei câteva criterii pentru care să acorde aceste vouchere și mă refer la suma lor, adică să se acorde în funcție de vechimea mașinii. Nu e normal ca pe o mașină cu o vechime de 8 ani să iei aceeași sumă ca pe una de 20 de ani. Să se țină cont de valoarea mașinii la momentul resepectiv, cum se procedează la programul buy back unde îți este evaluat vehiculul.

După părerea mea acest program este avatajos doar dacă ai o mașină care valorează pe piață până în 2.000 de euro și nu vrei să te mai obosești să o vinzi, în rest nu îi văd sensul.

Plus de asta mi se pare o tâmpenie ca în momentul când duci mașina la rabla trebuie să aibe asigurare RCA, inspecția tehnică periodică valabilă și să fie în stare de funcționare?…chiar nu înțeleg cum vine asta.

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x