Părere despre Castelul de Lut – Valea Zânelor

Când am plecat la Cluj am ales ruta care trece prin Sighișoara – Târgu Mureș, iar la întoarcere am zis să vin pe partea cealaltă Alba Iulia – Sibiu. Am fost de atâtea ori la Sibiu și nu am trecut niciodată pe la Porumbacu de Sus să văd Castelul de Lut. Am văzut că i se face atâta reclamă, zic cine știe ce chestii interesante or fi pe acolo. De fiecare când am fost prin zonă am zis că merg să vizitez, însă tot timpul am ocolit locația.

Am văzut vremea frumoasă, nici nu am mai intrat prin Sibiu, m-am dus direct la Castelul de Lut. Am ajuns acolo și am dat de un loc extra aglomerat, am plătit parcarea 5 lei deși sunt terenuri virane pe care s-a pus doar pietriș de râu și bolovani, nu înțeleg de ce se percepe taxă…probabil au văzut că oamenii nu au unde să lase mașinile și ce-au zis…hai să mai facem un ban.

Parcarea se plătea destul de departe iar persoana care încasa banii dădea doar bon fiscal cum că ai achitat parcarea…însă nu verifica nimeni sutele de mașini. La castel au o mică parcare care cică este gratuită pentru vizitatori…însă mai bine te lipsești la ce aglomerație este pe stradă. Mai jos vedeți o poză ca să vă faceți o idee cât este de aglomerat…Am încercat să fac o fotografie astfel încât să nu se vadă fețele oamenilor…cine știe cine este cu amanta sau amantul pe acolo.

Am ajuns la Castelul de Lut, m-am așezat la coadă ca să îmi cumpăr biletele care costă 15 lei de persoană. Acolo era un domn care nu lasă pe nimeni să între cu băuturi sau mâncare din exterior…Nu te lasă cu produse din exterior, dar în schimb ei vând mâncare și băuturi în interior…mi se pare o tâmpenie să te oblige să cumperi de la ei. Am intrat și nu am văzut nimic interesant decât o aglomerație de nedescris, nici nu am avut cum să fac o fotografie reușită. Fotografii frumoase poți face doar dacă ești singur…altfel nu văd cum poți să faci acolo o poză fără să apară cineva în ea. Mă gândesc că în timpul săptămânii este mai liber.

În poză nu pare aglomerat însă la intrare și în spate unde se servește masa erau sute de persoane. Cam ce vedeți în poza de mai sus este tot ce înseamnă Castelul de Lut. Acesta nu se poate vizita pe interior…deci ce e așa de special la acest loc…de ce vin oamenii cu miile pe zi ?

Eu înafara de comerț la greu nu am văzut altceva…vă dați seama câți bani se fac dacă sunt mii de oameni care vizitează acest loc…cel puțin în weekend este foarte, foarte aglomerat. Cu toate că acest loc nu inspiră nimic, nu are nimic fermecătoare, totuși oamenii îl vizitează într-un număr foarte mare. Nici măcar pentru copii nu văd nimic interesant aici…mai au un sector cu căsuțe pentru copii Povestea Calendarului dar se plătește separat tot 15 lei de persoană. Poate acolo să fie ceva interesant pentru ei…am înțeles că sunt 12 căsuțe fiecare cu o tematică…nu știu mai multe detalii pentru că nu am intrat.

Toaleta este una singură, deci și acolo trebuie să stai la coadă. Mai sunt câteva toalete în parcări însă aveau lacăte pe uși…erau destui oameni care înjurau pe tema asta. Le-am dat dreptate oamenilor…de ce mai pui toalete dacă sunt închise? O altă problemă pe care o văd eu este lipsa coșurilor de gunoi. La plecare mi-am cumpărat o înghețată la pahar pe care am terminat-o când am ajuns la mașină… evident a trebuit să mă întorc până unde am platit parcarea ca să arunc paharul…era singurul coș de gunoi din zonă.

Dacă tot nu au nimic interesant de arătat și tot ce îi interesează este comerțul, măcar pe copii ar putea să îi lase să intre cu produse din exterior…erau tare dezamăgiți când erau opriți la intrare pentru că aveau o înghețată sau o vată de zahăr…ce e drept mi se pare penibil. Am mai vizitat locuri unde se vindeau produse în interior…însă se putea intra și cu cele din exterior… adică nu te obliga nimeni să cumperi de la ei…se pare că ăștia de la Porumbacu de Sus sunt puși doar pe făcut bani.

În concluzie Castelul de Lut de la Porumbacu de Sus a fost o pierdere de timp și sincer îmi pare rău că m-am abătut de la traseu ca să văd fix nimic. Nu vă recomand locația… vă garantez că este doar o pierdere de timp și bani…chiar nu aveți ce să faceți acolo…poate doar câteva poze în care vor apărea și alții. Prețul biletului mi se pare exagerat pentru ce oferă, de asemenea și prețurile la produsele din interior mi se par exagerate, chiar mai mari decât la restaurantele din Centrul Clujului.

În zona Sibiului o locație excelentă pentru copii este Grădina Zoologică din Sibiu care este de 1 miliard de ori mai interesantă decât Castelul de Lut unde nu vezi și nu faci absolut nimic. Să nu mai punem la socoteală că biletul la Grădina Zoologică din Sibiu este de 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, iar copii cu vârsta de până în 3 ani intră gratuit.

Un preț corect pentru întrarea la Castelul de Lut ar fi 5 lei pentru adulți și gratuit pentru copii…cred că așa ar fi cel mai corect în condițiile în care locația nu îți oferă acces decât în curte…15 lei nu se justifică.

Nu vreau să înțelegeți greșit, nu mă așteptam să văd cine știe ce cai verzi pe pereți, însă să nu oferi absolut nimic și să mai ai și intrare de 15 lei mi se pare deplasat. E ca și cum ar pune cineva taxă de 15 lei în mijlocul câmpului ca să admiri lanurile de porumb…cam așa ceva e și cu taxa de intrare de la Castelul de Lut.

Totuși nu înțeleg de ce se promovează atât de intens această locație?…doar pentru arhitectura celor două căsuțe?…să fim serioși este exagerat până și cuvântul castel pentru locația respectivă.

5 1 vote
Article Rating

Copia n-are valoare !

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x