Orele de somn în funcție de vârstă

În ziua de astăzi lucrăm tot mai mult sau avem alte activități și lăsăm somnul pe ultimul loc. Sau mai bine zis nu acordăm importanță orelor de somn. Privarea de somn duce la tot felul de tulburări chiar și boli, de asemenea le poate agrava pe cele existente. Privarea de somn apare atunci când oamenii nu pot obține un număr suficient de ore de somn.

Și eu am uneori perioade când nu dorm suficient, uneori dorm doar 5 ore pe noapte. Pot să vă spun că în zilele respective am o stare de oboseală, uneori însoțită de dureri de cap. Unele persoane au tulburări de somn și din această cauză nu își pot respecta orele de somn. Eu nu am nici o tulburare sau problemă, însă de multe ori seara mă uit pe telefon, sau mă joc, iar când mă uit la ceas este ora 1…știu că și lumina ecranelor cauzează tulburări ale somnului…dar ce să facem dacă tehnologia ne invadează viețile și face timpul să zboare ca vântul.

Din câte m-am documentat în funcție de vârstă trebuie să avem un program bine stabilit de somn, astfel încât să evităm apariția tulburărilor sau a bolilor precum boli ale sistemului respirator sau imunitar , boli cardiovasculare, dereglări hormonale….ș.a.m.d…nu intru în detalii pentru că nu sunt în domeniu. Mai jos este o listă care prezintă cu aproximație necesarul de ore de somn în funcție de vârstă.

  • Nou-născuții trebuie să doarmă între 14 și 17 ore
  • Sugarii între 12 și 15 ore
  • Copii între 1 și 2 ani între 11 și 14 ore
  • Preșcolarii (3-5 ani) între 10 și 13 ore
  • Școlarii (6-13 ani) între 9 și 11 ore
  • Adolescenții (14-17 ani) între 8 și 10 ore
  • Adulții (18-64 ani ) între 7 și 9 ore
  • Vârstnicii (peste 64 ani) între 7 și 8 ore

Cam asta am găsit eu pe diferite site-urile medicale, însă nu știu dacă informațiile sunt 100% sigure. Cu toate astea eu unul mă străduiesc să dorm 8 ore pe zi, însă de multe ori nu reușesc, probabil ca mine sunt mulți alții.

Voi cum stați cu orele de somn? Reușiți să dormiți 8 ore pe zi?

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x