În rate sau cu banii jos ?

Oare cum este mai bine să facem achizițiile, în rate sau cu banii jos?…nu mă refer la ceva anume, in ziua de astăzi aproape orice poți cumpăra în rate. Dar oare aceasta opțiune este tocmai favorabilă pentru noi ?…avem oare ceva de câștigat?

Eu cred că nu este în favoarea clienților aceste servicii oferite de mai toți comercianții și de toate instituțiile bancare. Singurul avantaj pe care îl văd eu este că poți avea produsul sau orice altceva mult mai repede. Spre exemplu daca vrei sa îți cumperi o mașină, durează probabil câțiva ani că să strângi suma necesară,asta dacă și reușești, însă prin rate o poți achiziționa fără să aștepți prea mult.

Chiar dacă sistemul de rate/credite nu este în favoarea clienților, oamenii sunt nevoiți să apeleze la aceste servicii, deoarece este foarte greu sa pui bani deoparte. Și cu strânsul banilor este o problemă din totdeauna cel puțin în România unde salariile sunt cum sunt, iar preturile sunt exagerate la absolut orice.

Practic oamenii sunt obligați să își facă rate aproape la orice bun care are o valoare mai mare. Evident sunt și persoane care vor sa se afirme și fac aroganțe doar să fie văzuți bine de cei din jur. Oamenii care își fac rate să meargă în concedii,sau care cumpără îmbrăcăminte și încălțăminte în rate, astea sunt la ordinea zilei.

De locuințe nici vorbă să se atingă cineva, fără rate, cât costă acum o casă 80 % dintre noi nu reușim nici în 10 vieți să strângem banii respectivi legal. Chiar daca pare pe moment că totul este în regulă când se fac achiziții în rate, pe parcurs oamenii observă că plătesc aproape dublu bunul dorit din cauza dobânzilor.

Ratele pot fi ocolite în unele cazuri când produsele nu sunt foarte scumpe, de exemplu electrocasnice, telefoane mobile și etc…totul tine de răbdarea fiecăruia. Cu cât dorința este mai mare de avea ceva într-un timp foarte scurt, cu atât tentația de a apela la rate este mai mare.

Evident și cei care oferă această posibilitate de plată s-au șmecherit mai ales că oamenii nu citesc contractele cu atenție. Și dacă citesc contractul nu înțelege mare lucru deoarece sunt fel de fel de termeni pe care putini îi înțeleg, pe lângă termini mai sunt și foarte stufoase…cred că asta se și urmărește, că oamenii să nu știe ce semnează, că apoi sa modifice liniștit termenii și condițiile contractuale.

Voi cum preferați să achiziționați bunurile ? În rate sau cu banii jos? Eu unul prefer cu banii jos deoarece este mai puțină bătaie de cap și costurile sunt mai mici.

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x