Fenomenele meteorologice El Nino și La Nina

Reprezentanții ONU (Organizația Națiunilor Unite) ne anunță că sunt toate șansele ca fenomenul El Nino să provoace temperaturi record dar și alte fenomene meteo extreme. El Nino este un fenomen climatic care este asociat cu creșterea temperaturilor provocând secete în anumite părți ale lumii, iar în alte părți provoacă ploi abundente și fenomene extreme. În schimb există și fenomenul La Nina care are efectele inverse a le lui El Nino. Practic fenomenul La Nina acționează ca o frână care stabilizează aceste fenomene extreme generate de El Nino.

Din câte am citit eu efectele acestor fenomene meteo sunt resimțite abia după un an de la producerea lor… adică este probabil ca în 2024 să avem un an cu temperaturi record sau cu fenomene extreme violente un unele zone de pe glob. Potrivit ONU sunt șanse mari ca acest fenomen natural să ia naștere la sfârșitul lunii iulie și să se producă până la sfârșitul lunii septembrie.

Conform experților aceste fenomene iau naștere în urma încălzirii globale, în urma încălzirii apelor din Pacificul tropical unde în ultimii ani au fost anomalii cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. Cu toate acestea în Europa încă nu sunt motive de îngrijorare, cele mai afectate zone de pe glob sunt Pacificul, Africa de Sud, America de Nord și America de Sud…asta nu înseamnă că Europa este ferită de aceste fenomene. Și în Europa sunt prezente efectele acestor fenomene însă au un impact mai mic spre deosebire de celelalte zone enumerate mai sus.

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x