Astăzi 20 martie va avea loc echinocțiul de primăvară, acest moment marchează sosire primăverii astronomice în emisfera nordică iar în cea sudică tot astăzi începe toamna astronomică. În această zi în care are loc echinocțiul se spune că ziua este egală cu noaptea…adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric pe tot globul.
Acest eveniment este marcat și de trecerea la ora de vară , care se va schimba la câteva zile după echinocțiu, în acest an pe data de 26 martie. Practic pe data de 26 martie ora 3 devine ora 4 și invers pe data de 29 octombrie când se va trece la ora de iarnă. Introducerea orei de vară are ca scop creșterea numărului orelor de lumină naturală de care pot beneficia oamenii.
Se discuta încă de prin 2018 să se renunțe la schimbarea orei însă nu s-a ajuns încă la nici un rezultat clar. România face parte dintr-un cerc de 76 de țări care respectă această schimbare de oră. Din câte am înțeles au început din nou dezbaterea pe tema renunțării la ora de vară însă multe țări nu sunt de acord deoarece susțin că trecerea la ora de vară este benefică.
Unii oameni susțin că sunt afectați de aceste schimbări, au tulburări ale somnului, ale sistemului imunitar , stări de anxietate, depresii sau probleme cardiovasculare. Eu unul nu simt nici o diferență când se trece la ora de vară sau de iarnă. Nu mă afectează în nici un fel și de asemenea eu nu doresc sa se renunțe la acest obicei.
Pe voi vă afectează trecerea la ora de vară sau de iarnă? Doriți să se renunțe la această schimbare?
Spre deosebire de tine, eu nu sunt adeptul schimbării orei, Ștefane. Poate e de vină vârsta, dar de fiecare dată când se schimbă ora peste noapte am nevoie de cel puțin două săptămâni ca să-mi „reglez” bioritmul.
Nu văd care sunt beneficiile acestei schimbări…
Beneficiul este că avem lumina naturală mai mult timp…eu nu simt nici o diferență când se schimbă ora.
Tot atâta lumină naturală avem și fără să dăm ceasurile înainte sau înapoi. Schimbarea orei nu modifică deloc „cantitatea” de lumină primită de la soare…
Specialiștii așa zic…că ai o ora in plus de lumină.
Adică dacă vara se înnoptează la ora 21 de exemplu…dacă nu s-ar da ora înainte s-ar înnopta la ora 20.
Care „specialiști”, nene Ștefan? Ăia care ne tot spun că lumina vine de la răsărit?
Noi (ca popor!) am „intrat” în noapte în 1947 și încă nu am reușit să ne trezim. E grea deșteptarea, mai ales atunci când trebuie să te trezești cu o oră mai devreme…
Vrând-nevrând, peste o săptămână ne vom „scula” după ora de vară, indiferent că ne place sau nu. Înțelepciunea populară spune că „cine se scoală de dimineață departe ajunge”.
Prins în hora acestei schimbări am uitat că ora universală e cea de vară. Echinoxul e echinox și solstițiul e solstițiu…
Mea culpa: ora universală e cea de iarnă…
Nu mă afectează nici pe mine, în afara faptului că am de schimbat ceasurile de pe pereți și din mașini.
Nu-i vorbă de schimbat ceasurile de pe pereți și pe cele din mașini, domnule andu YY. Problema e că „ceasul democrației” ticăie mereu cu întârziere.
Nici pe mine nu mă afectează (că vorba aia, sunt prea bătrân ca să mai pot schimba ceva într-o lume încremenită în neschimbare!)…
Mă întreb tardiv ce s-ar fi întâmplat dacă schimbam la momentul potrivit „bateriile” celor care încă mai cred că pot dicta ora exactă?
Ora reală este cea din timpul iernii și ar fi mai corect să rămână așa mereu
Realitatea e că timpul e relativ, domnule andu YY. Cum să măsoare niște muritori ca noi o eternitate?
Suntem bobul de nisip care se scurge în clepsidra unui timp etern…