Am vrut mai de mult să scriu despre această „ciudățenie” a limbii române cum îmi place mie să o numesc, însă am tot amânat, dar astăzi mi-am adus aminte. Așa că, să începem cu începutul…palindromul este un șir de caractere care citit de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga rămâne neschimbat. Adică indiferent cum citești este același lucru cu același sens, este ca o oglindă. Ca de exemplu:
- Ele fac cafele.
- Ele ne seduc cu desenele.
- Era o tipa rapitoare.
- O rama maro.
- Icre, puici, ciuperci.
- Ene purta patru pene.
- Era sa pozez o pasare.
- El a gătit agale
- Uit sec tot ce stiu
- Sa nu iei un as
Sau mai sunt: Ana, potop, bob, civic, cojoc, rar, apa, tot, capac, rotor, ele, ața, axa,dud…mai multe palindromuri, dar și mai multe detalii le puteți găsi și dacă accesați site-ul jocuridecuvinte.ro. Sunt convins că mulți știți despre palindrom, însă cu siguranță unii nu au auzit de așa ceva vreodată. Nu vă gândiți că palindromurile există doar în limba română, sunt și în alte limbi cum ar fi franceză, engleză, latină, germană, italiană, spaniolă și probabil în mult mai multe limbi însă nu prea am găsit informații.
Voi ce alte palindromuri mai cunoașteți?
Palindromul nu e o „ciudățenie” doar a limbii române, Ștefane. În toate limbile vorbite pe mapamond există asemenea cuvinte.
Pe cele formate din trei litere nu are sens să le numărăm, că sunt o droaie. La cele din cinci litere aș adăuga anina, ațâța, caiac, cazac, cinic, potop, rever, reper, tapat… Sigur că mai sunt și altele.
Din șapte litere nu-mi vine niciunul pe limbă, dar sunt sigur că există. Din nouă știu doar „aerisirea”…
Pentru mulți este o ciudățenie 🙂…ca să nu punem la socoteală că unii nici nu au auzit de așa ceva .
Faptul că mulți dintre noi nu au auzit de așa ceva nu înseamnă neapărat că suntem proști în medie, Ștefane. Se poate trăi și fără să știi ce-i ăla palindrom…
Evident că nu sunt proști cei care nu au auzit…palindromul este ceva foarte interesant cu care nu te întâlnești des.
Sigur am auzit de polindrom, dar în secunda doi am uitat de el 🙂
Și eu uit…îmi mai aduc aminte și tot așa
🙂
coc
🙂