Cum plătești ușor facturile întârziate

De când cu liberalizarea pieței energiei s-a ajuns la un haos legislativ care a dus la tot mai multe probleme legate de facturi. Dacă probelma cu calcularea eronată s-a mai rezolvat, acum problema este legată de întârzierea facturilor, uneori și câteva luni. După oamenii se trezesc evident cu facturi cumulate pe 2,3,4 luni depinde cât întârzie furnizorul.

Tot aud în stânga și în dreapta oameni care se plâng că nu își pot plăti facturile cumulate și nu înțeleg cum vine asta. Nu au cum să plătească pe mai multe luni dar de consumat au putut să consume. Unii sunt atât de lipsiți de imaginație încât nu se gândesc să pună lunar banii respectivi deoparte pentru facturile întârziate, sau să își lase ceva bani acolo pentru zile negre. Până la urmă își știe fiecare consumul lunar și poate aproxima valoare facturii. Eu știu fără să stau să fac calcule că factura lunară este undeva pe la 150-170 de lei. Deci clar banii aia nu trebuie cheltuiți e ca și cum nu îi am.

Dar românașii cheltuiesc toți banii pe care îi au și după se plâng că nu au cum sa plătească facturile, că sunt sumele prea mari. Chiar am avut o discuție cu un coleg de muncă, la care la fel nu i-a fost emisă nici o factură timp de 4 luni la energie electrică. Se plângea că nu o să aibă bani să își plătească toate facturile la utilități, am zis ok…totuși știai lunar cam cât îți vine factura…de ce nu ai pus banii aia deoparte?…nu a avut nici un răspuns la întrebare…Nu poți să te plângi că nu ai bani să plătești facturile întârziate, atât timp cât banii pe care trebuia să îi plătești i-ai cheltuit pe altceva.

Oricine poate să își plătească facturile întârziate, fără prea multe bătăi de cap dacă pune sumele aferente facturilor lunare deoparte. Cel puțin mie așa mi se pare cel mai simplu, plus că așa reduci riscul de a rămâne fără bani în luna respectivă sau de a fi în imposibilitatea de a achita restul facturilor…sau mai știu eu ce altceva.

Dau un exemplu în cazul meu…gazul în lunile de iarna îmi vine undeva la 1200 lei poate chiar mai mult, iar energia electrică să zicem 170 lei. Dacă mi-ar întârzia factura la energie 4 luni și eu aș pune lunar banii deoparte adică în final 680 lei ar fi mai ușor să plătesc și celelalte facturi în luna când se va emite factura cumulată. Una e să am cei 680 lei puși deoparte și alta este să se evapore dintr-o dată 1880 lei. Eu am dat doar un exemplu însă sumele pot fi mult mai mari și pe lângă curent și gaz mai sunt și multe alte facturi de plătit, rate în cazul în care există.

Voi cum procedați? Cheltuiți banii pentru facturi și după plătiți întreaga sumă? Sau preferați să puneți sumele deoparte lunar până la emiterea facturilor?

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x