Cum funcționează decontarea costurilor pentru ochelari la locul de muncă?

Știti că va vorbeam acum ceva timp despre o lege care îi obligă pe angajatori să deconteze ochelarii sau alte aparate de vedere pentru angajații care lucrează în fața monitoarelor sau a altor echipamente cu ecran.

Conform HG 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare – lucrătorul care petrece mare parte din timpul alocat activității de serviciu in fața calculatorului trebuie să beneficieze nu doar de examene medicale specializate pentru protecția vederii, cu și de dispozitive de corecție speciale.

Mai pe scurt orice angajat din România are dreptul de a beneficia de ochelari de vedere sau alte dispozitive dacă își desfășoară activitatea în fața unor ecrane. Fie angajatorul planifică astfel de controale, fie angajatul merge la o clinică specializată și își face controlul iar în cazul în care dorește să își achiziționeze ceva, angajatorul este obligat să îi deconteze costurile.

Și aici vine partea interesantă cu decontarea costurilor… majoritatea probabil vă așteptați ca angajatorul să deconteze integral aceste costuri. Evident că nu va deconta niciodată integral, se va stabili un buget care se va acorda anual pentru fiecare persoană. De exemplu la mine la firma unde lucrez se decontează 400 lei pe an, ce depășește plătește angajatul. Vă dați seama că dacă ar fi decontat integral, toți și-ar fi cumpărat cele mai scumpe produse. Pe lângă această sumă de 400 de lei a chemat o echipă mobilă de la Lensa pentru control…însă nu a fost nimeni obligat ca în urma controlului să achiziționeze de la ei produse. Însă cei care doreau să își și comande produsele dorite, beneficiau de 30% reducere pe lângă cei 400 lei…deci nu sună rău deloc.

Eu optând pentru lentile de contact personalizate nu le-am putut comanda direct de la echipa mobilă Lensa, este necesar să merg în magazin pentru a plasa comanda…echipa mobilă avea posibilitatea să comande din magazinul online, iar produsele personalizate nu se pot comanda decât de la furnizor… adică nu se fac stocuri pe aceste produse, iar până la onorarea comenzii se așteaptă în jur de 2 luni jumătate.

Deci cam așa stau lucrurile cu decontarea costurilor pentru ochelari, se stabilește de către conducerea companiei o sumă de bani care se acordă anal fiecărui angajat care îndeplinește condițiile pe care le-am precizat la începutul articolului…tot ce trebuie să facă angajatul este să prezinte la compania la care este angajat bonul fiscal aferent produsului cumpărat.

Nu puteți beneficia de această decontare pentru ochelari atât timp cât compania la care sunteți angajați nu a stabilit acest aspect și nu va comunicat detaliile printr-o decizie internă.

Pe la voi cum cum se procedează?

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x