Știu că acum suntem în era tehnologiei și este ușor să căutăm localuri, restaurante să citim recenzii s.a.m.d. Însă totuși cum alegem un restaurant fără să ne uităm pe Google ?…ce aspecte trebuie să luăm în calcul?
Cel puțin pentru mine un restaurant trebuie să îmi inspire încredere, să fie aranjat, curat și plăcut ochiului. În altă ordine de indei sunt atent și cât de populat este restaurantul. În general restaurantele cu mâncare și condiții bune sunt tot timpul populate. Cele care nu prea au rulaj sunt destul de riscante pentru sănătate, ne putem îmbolnăvi foarte ușor dacă mâncarea este expirată sau ținută în condiții nepotrivite, cum de altfel se întâmplă în multe restaurante.
De asemenea ocolesc locațiile unde văd că angajații stau la ușă și invită clienții să ia masa acolo…clar restaurantul respectiv nu are clienți și recurge la astfel de acțiuni. În același timp sunt atent și la meniu, cu cât meniul este mai mic cu atât, alimentele sunt mai proaspete din punctul meu de vedere.
De exemplu când am fost la Toplița, pe drum erau foarte multe restaurante, însă doar vreo trei erau populate și arătau bine…adică îmi inspirau încredere, restul nu arătau foarte primitoare și probabil nici mâncarea nu era de calitate…până la urmă unde nu e calitate nici nu se înghesuie lumea. Cât despre prețuri, acestea în general sunt cam la fel peste tot , excepție făcând restaurantele de lux care au prețuri mult mai mari decât celelalte…dar asta este altă poveste.
Și acum vă întreb pe voi…cum alegeți restaurantele unde urmează să luați masa ? … La ce detalii sunteți atenți ? Exceptând recenziile online.
Nici eu nu suport restaurantele unde angajatii si patronii stau fix la intrare si sperie clientii .
Imi aduc aminte acum foarte multi ani , cum un fost patron de al meu avea un prieten care detinea un restaurant , restaurant in care el statea mereu cu gasca lui fix la intrare si ducea lipsa de clienti din cauza ca , unii nu suporta sa vada la prima masa patronii cu o ditamai gasca galacioasa
Daa sunt o grămadă de restaurante și în Brașov care recurg la astfel de practici însă cele mai multe le-am văzut în Bulgaria…acolo efectiv mai aveau puțin și te băgau cu forța în restaurante.
Da, aglomerația e un indiciu bun.
Și altfel nu prea mai aleg, mă duc la cele pe care le cunosc.
Mai greu e de ales când ești în orașe sau țări unde nu cunoști
Când ești în orașe sau țări unde nu cunoști, singurul detaliu după care e bine să te ghidezi e numărul de clienți din restaurant. Dacă la ora prânzului sau cinei nu e nimeni, nu intra…
În viața mea nu am fost vreodată la vreun restaurant doar de moft, ci ca să-mi potolesc foamea. Prin natura ocupației am fost client la zeci (nu îndrăznesc să spun sute, că probabil aș exagera!) de restaurante din țară și străinătate.
Ca să cinezi la „Carul cu bere” în centrul vechi al Bucureștiului era musai să-ți faci rezervare cu vreo trei zile înainte (nu știu cum e în prezent, așa era acu’ vreo 15 ani!). La fel era și la „Taverna Sârbului”, tot în capitală.
Când ești în „deplasare” și mațele încep să-ți ghiorțăie, nu mai ții cont de niciun „criteriu”: oprești la primul restaurant ieșit în cale și mănânci, fără să-ți pese de recenziile negative postate de alți clienți.
Mi-aduc aminte de o întâmplare petrecută cu mulți ani în urmă. Eu și cumnatul meu eram în drum spre casă (de la București la Moldova-Nouă) și am oprit la un restaurant aflat la intersecția dintre Băile Herculane și Orșova (cei care cunosc zona știu exact locația!). Hămesiți, am comandat la primul fel o ciorbă: eu una de vită, cumnatul una de pui. După vreun sfert de oră chelnerul a venit cu castronul (un singur castron!) și ne-a întrebat cine vrea pui și cine vită? După ce l-am lămurit care ne sunt preferințele, a băgat polonicul în ciorbă și ne-a „servit” ca la carte: un țâmp de pui în farfuria cumnatului, carnea de vită în a mea…
Concluzia? Poate greșesc, dar încă mai cred că sunt prea puține restaurante în care se poate mânca bine la un preț decent. Băieții din HORECA se vaită că nu le merg afacerile, de parcă clienții-s vinovați. Încă nu au auzit de raportul dintre calitatea serviciilor și preț.
Unde mai pui faptul că (iar mă bag în politică!) guvernul vrea să impoziteze bacșișul…
Eu consider că în România sunt preturile mult prea mari în raport cu calitatea serviciilor.
Plus că impozitarea bacșișului nu prea o să le iasă…se găsesc metode sa păcălească sistemul.