Când folosim frâna de motor?

Frâna de motor este frâna care micșorează viteza de deplasare a autovehiculului cu ajutorul motorului, fără să acționăm sistemul de frânare mecanic. Această frâna de motor se face atunci când retrogradăm treptele de viteză…adică din treapta a 4-a, schimbăm în treapta a 3-a, dintr-a 3-a în a 2-a …s.a.m.d

Chiar dacă este indicat să folosim frâna de motor, nu mulți șoferi apelează la ea. Nu este utilizată de multă lume deoarece chiar dacă pare simplu de utilizat, nu este chiar așa cum pare. Dacă nu este folosită corect poate provoca daune destul de costisitoare motorului. Spre exemplu nu trebuie sub nici o formă schimbată treapta de viteză din treapta 5-a în treapta a 2-a , sau din treapta a 4-a în treapta a 2-a deoarece dacă viteza de rulare este mare vor apărea defecțiuni la motor foarte costisitoare, spargerea pinioanelor, spargerea axului cu came…etc. Frâna de motor se folosește când poți aproxima viteza și când poți simți mașina. Trecerea într-o treaptă inferioară trebuie să se facă lin fără ca mașina să fie bruscată.

Frâna de motor se folosește când vrem să reducem viteza de deplasare, pe serpentine, la coborâri, dar și pe timp de iarnă când sistemul de frânare mecanic este aproape inutil. Eu apelez la frâna de motor de fiecare dată când traseul îmi permite, iar iarna o folosesc aproape tot timpul.

Folosind frâna de motor evităm suprasolicitarea discurilor și a plăcuțelor de frână, de asemenea prin utilizarea frânei de motor reducem și consumul de combustibil.

Trebuie să precizez că frâna de motor poate fi folosită atât la vehiculele cu transmisie manuală cât și la cele cu transmisie automată.

Voi apelați la frâna de motor sau preferați să folosești sistemul de frânare mecanic? Ați provocat vreodată daune autovehiculului prin folosirea incorectă a frânei de motor?

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x