Ambalajele cu garanție și returnarea lor

Știți că de ceva timp , mai exact din 30 noiembrie 2023 pentru pet-urile de plastic există o garanție de 50 de bani. La un bax de apă de exemplu mai lași încă 3 lei în plus. Există posibilitatea să duceam ambalajele la centrele de colectare și ne alegem cu vouchere care vor avea valoarea în funcție numărul ambalajelor reciclate. Evident voucherul poate fi folosit doar în magazinul unde am ales să reciclăm, de asemenea se poate preschimba în numerar sau poate fi transferată contravaloarea într-un cont bancar.

Cică sistemul ăsta a fost gândit ca să îi motiveze pe oameni să recicleze cât mai mult. Eu cred că a fost gândit ca să mai tragă ceva bani de la oameni.  Sunt mulți care returnează ambalajele, însă mulți nu fac asta…mai ales cei care nu cumpără multe astfel de sticle. Acum dacă omul își cumpără un suc…nu cred că se duce să returneze ambalajul…și uite așa 50 de bani de ici, 50 de bani de colo…se atrage o sumă frumușică.

Pe piață mai sunt încă multe ambalaje care nu pot fi returnate pentru că nu au simbolul pentru retur, cică de la 1 iulie 2024 nu vor mai putea fi introduse pe piață produse care nu au inscripția și codul de bare specific.  Pe unele sticle am observat că acest simbol este foarte mic…cum este și cazul celui din poza de mai jos… dacă nu te uiți atent, nu îl observi.

Nu cred că dacă oamenii plătesc 50 de bani în plus sunt mai motivați ca să recicleze…mai ales că trebuie să strângă sticlele o perioadă mai lungă de timp ca să merite deranjul…Doar nu se duce omul cu 2,3 sticle…strânge 20,30,50 de sticle. De menționat este că ambalajele trebuie să fie intacte, adică nu turtite, nu sparte, nu deformate… altfel nu se pot introduce în echipamentele pentru reciclare.

În concluzie cred că chestia asta a fost gândită, să mai scoată bani din buzunarele românilor., pentru că nu se vor returna niciodată cantitățile mici.

Totuși nu îmi este clar cum se procedează la micii comercianți…îți returnează garanția sub formă de cash sau cum ?…sau nu se pot returna decât la centrele pentru reciclare?

Voi returnați ambalajele cu garanție?

0 0 votes
Article Rating

Copia n-are valoare !

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x