Alegerea parolelor este foarte importantă pentru noi, deoarece de ele depind conturile noastre. Cu cât parolele sunt mai complexe cu atât sunt mai greu, chiar imposibil de ghicit. Scriu acest articol deoarece de curând am observat ceva mișcări în mediul online, atacuri asupra unor site-uri în special magazine online. Magazinele online sunt cel mai des atacate deoarece acolo există informații importante despre utilizatori cum ar fi adrese de email, parole,adrese de domiciliu, date bancare sau numere de telefon. Aceste date personale extrase din bazele de date vor fi folosite în diverse scopuri, de către persoane rău intenționate.
Majoritatea magazinelor online de exemplu nu au un sistem de criptare al parolelor, așa că oricine are acces la baza de date vă poate vedea parola setată pentru contul respectiv… asta e valabil și pentru celelalte site-uri care nu au un sistem de criptare, nu neapărat pentru magazine online, eu am dat doar un exemplu.
Aceste lucruri le puteți observa foarte simplu prin căutarea pe Google a adresei de email. În mod normal nu trebuie să aveți rezultate, cel puțin când vine vorba de o adresă de email privată. În cazul în care motorul de căutare afișează rezultate către site-uri dubioase, în special site-uri unde se publică baze de date înseamnă că parola voastră și adresa de email este vizibilă pentru oricine accesează acele site-uri. Din păcate nu pot pune imagini și nici nu pot posta site-uri deoarece asta ar înseamnă să public datele personale ale unor persoane, și nu vreau să fac asta.
Este foarte important să nu aveți o singură parolă pe care să o folosiți peste tot, știu că este mai simplu, dar este foarte riscant. Eu de exemplu pentru magazinele online sau pentru site-urile neimportante folosesc o parolă standard, în schimb pentru celelalte conturi importante am alte parole foarte complexe, plus mai multe moduri de autentificare care sporesc securitatea. Pentru magazinele online folosesc o parolă standard deoarece știu că majoritatea nu cripteaza parolelele și mai știu că le sunt furate destul de des bazele de date, indiferent de cât de complexă ar fi parola, o poate vedea oricine atât timp cât este salvată în plain text și nu este criptată…deci nu are rost să îmi bat capul, important este să nu fie identică sau asemănătoare cu o parolă de la un cont de email.
Din păcate aceste scurgeri de informații sunt foarte periculoase deoarece oricine poate prelua accesul la conturi dacă aveți aceeași parolă setată mai ales pentru adresa de email…atât timp cât cineva are acces la email, poate prelua accesul tuturor conturilor care utilizează adresa respectivă. Tot din cauza acestor scurgeri de informații, oamenii ajung să primească colete fantomă cum e cazul celor despre care am discutat zilele trecute, adică acele colete cu valoare de 69,99 lei… și se pot întâmpla mult mai multe lucruri neplăcute.
Scurgerile de informații vor exista tot timpul, deoarece prea puțini sunt interesați de securitatea cibernetică, însă noi ne putem proteja conturile personale prin alegerea unor parole complexe și diferite, dar și prin autentificarea cu mai multe metode cum ar fi date biometrice, coduri SMS, coduri unice generate cu Google Authentificator, coduri QR s.a.m.d.
Voi cum procedați cu parolelele? Obișnuiți să aveți o singură parolă peste tot?
Parole diferite
Da asta este ceea mai bună soluție și din punctul meu de vedere.
Am făcut tranziția la bitwarden, am scris și un articol pentru el. În paralel folosesc bitwarden și google passwords ca și manager de parole.
Nu știam de Bitwarden este interesantă aplicația însă eu prefer aplicația celor de la Bitdefender.